Millaista työtä opiskelija voi Lappeenrannassa tehdä?

Haluat ehkä tehdä töitä opintojesi ohella, ettei taloutesi olisi aivan niin tiukkaa kuin pelkällä opintotuella elettäessä. Lappeenrannasta löytyykin jonkun verran työmahdollisuuksia, kunhan vain käytät hieman mielikuvitustasi. Monesti myös työharjoittelupaikat saattavat palkata alan opiskelijan osa-aikatyöhön jo opintojen aikana. Työharjoittelupaikat ovatkin tässä suhteessa tietyllä tavalla näytönpaikkoja. Esittelemme seuraavaksi muutaman opiskelijalle sopivan työvaihtoehdon.

Lapsenvahdin työ

Jos olet lapsirakas ja varsinkin jos opiskelet lastenhoitoalaa, saattaa lapsenvahdin työ olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Voit käydä vaikkapa Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitokurssin ja hankkia töitä Mannerheiminlastensuojeluliiton kautta.
Verkossa toimii myös lapsenvahteja välittäviä palveluja, joihin voi liittyä ilmaiseksi ja joiden kautta on mahdollista löytää työtä myös Lappeenrannassa. Mieti tarkasti, millaisen profiilin haluat tällaiseen palveluun laatia ja käytä profiilin laatimiseen riittävästi aikaa. Mitä haluat vanhemmille kertoa ja millaisen kuvan haluat itsestäsi luoda? Kerro tärkeimmistä piirteistäsi ja siitä, miksi juuri sinä olisit hyvä lapsenvahti.
Valokuvan liittäminen profiiliin auttaa sinua yleensä löytämään töitä – vanhemmat valitsevat yleensä mieluummin sellaisen profiilin, jossa on lapsenvahdin kuva. Kuva saa sinut kenties tuntumaan vanhemmista tutummalta ja luotettavammalta kuin sellainen hakija, joka ei ole liittänyt kuvaansa omaan profiiliinsa. Valitse kuva huolella, koska se antaa sinusta vanhemmille ensivaikutelman.

Jos sinulla on suosittelijoita tai lastenhoitoalan työkokemusta, kerro näistä jo profiilissasi. Ne voivat auttaa sinua saamaan lastenhoitotyötä. Jos osaat ja haluat tehdä kotitöitä lastenhoidon ohella tai vaikkapa auttaa lasta läksyjen teossa, kannattaa myös tämä mainita profiilissa. Mieti myös etukäteen palkkatoivettasi – ole realistinen, mutta älä kuitenkaan myy palvelujasi myöskään liian edullisesti.
Kannattaa myös ilmoittaa milloin olet käytettävissä, jotta vanhemmat tietävät jo etukäteen, sopisivatko sinun aikataulusi heidän tarpeisiinsa. Muista tarkistaa säännöllisesti, oletko saanut vanhemmilta viestejä, jotta pystyt vastaamaan niihin riittävän nopeasti. Usein hoitotarve on nimittäin akuutti ja jos vastaat päivänkin liian myöhässä, voi hoitokeikka mennä sivu suun. Hidas vastaaminen ja erityisesti vastaamatta jättäminen antaa sinusta myös helposti huonon kuvan. Tästä syystä onkin tärkeää pyrkiä vastaamaan vanhempien viesteihin mahdollisimman nopeasti.

Tavatessasi vanhemmat ensikertaa on tärkeää, että annat itsestäsi hyvän ensivaikutelman. Pukeudu siististi ja esiinny luontevasti. Esitä tarvittaessa kysymyksiä, jos jokin asia jää epäselväksi. Muista huomioida myös lapset keskustelun lomassa, jos nämä ovat paikalla. Ole oma itsesi, vaikka sinua jännittäisikin.

Lastenhoitotyön hyvä puoli on se, että parhaimmillaan pystyt sopimaan hoitokeikkoja omien aikataulujesi mukaisesti. Parhaimmillaan työ myös tarjoaa sinulle mukavia hetkiä lasten parissa.

Pikaruokamyyjä

Moni aloittaa työuransa pikaruokamyyjänä eikä tämä välttämättä ole ollenkaan huonompi vaihtoehto. Työajat on usein helppo sopia joustavasti opiskeluaikojesi mukaan ja töitä on usein tarjolla riittävästi. Toisaalta työ saattaa olla myös yllättävän rankkaa ja varsinkin iltavuorot voivat viedä mehut seuraavan päivän opintoja silmällä pitäen. Mieti, kuinka paljon jaksat työskennellä ilman että työnteko vaikuttaa liiaksi opintoihisi. Mieti myös jääkö sinulle riittävästi vapaa-aikaa sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseksi sekä työstä palautumista silmällä pitäen. Jos työ ja opinnot täyttävät koko elämäsi, saatat palaa helposti loppuun.

Työharjoittelupaikan kautta löytyvä työ

Monet opinnot sisältävät runsaasti työharjoittelua ja näiden työharjoittelupaikkojen kautta saatatkin löytää itsellesi myös työmahdollisuuksia. Monessa työpaikassa palkataan mielellään sellaisia työntekijöitä, jotka ovat jo harjoittelun aikana perehtyneet talon tapoihin. Pyri siis työharjoittelun aikana luomaan itsestäsi hyvä kuva ja kysele osa-aikatyömahdollisuuksia suoraan työpaikalta. Ole mahdollisimman oma-aloitteinen ja kysy, jos joku asia tuntuu epäselvältä. Tee sinulle annetut työtehtävät huolellisesti ja saavu aina ajoissa töihin. Ole luotettava työkaveri, johon muut voivat luottaa. Pyri myös mahdollisuuksien mukaan hakeutumaan työharjoitteluun sellaisiin työpaikkoihin, joissa voisit kuvitella työskenteleväsi nyt tai tulevaisuudessa.