Mistä opiskelija löytää asunnon Lappeenrannasta?

Esimerkiksi Etelä-Karjalan alueella toimiva opiskelijoiden asuntosäätiö on hyvä paikka aloittaa asunnon etsintä, jos olet saanut opiskelupaikan Lappeenrannasta. Toisinaan saatat löytää edullisen asunnon myös yksityisen vuokranantajan kautta. Oletko harkinnut esimerkiksi suuremman asunnon vuokraamista kimppakämpäksi ystäviesi kanssa? Tämä voi olla mukava ja edullinen vaihtoehto, jos sinulla on useampia ystäviä, jotka aloittavat opinnot samalla paikkakunnalla.

Mikä on LOAS?

LOAS on Etelä-Karjalan alueella toimiva asuntoyhteisö, joka tarjoaa edullisia asumisratkaisuja opiskelijoille. LOAS:lla on tarjolla yhteensä suurinpiirtein 3 000 opiskelija-asuntoa. Voidaksesi saada asunnon LOAS:lta sinun tulee aivan ensimmäiseksi jättää heille asuntohakemus. Tämä onnistuu näppärästi verkon kautta LOAS:n omilta sivuilta.

LOAS:n sivujen kautta voit myös seurata vapautuvia asuntoja. Sivuilla kerrotaan näistä vapautuvista asunnoista tärkeimpiä tietoja, kuten huonemäärä sekä vuokran suuruus. Näiden tietojen avulla voit selata sinua kiinnostavia asuntoja. Osa asunnoista on uudistuotantoa, joten hyvällä tuurilla voit päästä asumaan opintojesi ajaksi ihkauuteen asuntoon.

LOAS:lla on oma huoltopalvelu, josta saat nopeasti apua, jos asunnossa on jotakin vialla – huolto on nimenomaan asukkaita varten oleva palvelu. Huollon sekä kunnossapito-osaston vastuulla on huolehtia LOAS:n asuntojen huoltotöistä sekä niiden sisätöistä. Saatuasi asunnon LOAS:lta, voit ottaa huoltoon helposti yhteyttä asukkaille suunnatun oman intran kautta.

Haettuasi LOAS:n asuntoa saatat haluta tietää jonotustilanteesi. Tätä varten LOAS:n sivuilta löytyy jonotuskyselypalvelu, jota on helppo käyttää suoraan verkon kautta. Normaali hakemuksen käsittelyaika on parin päivän mittainen. Ruuhka-aikoina hakemuksen käsittely saattaa kuitenkin kestää jopa 1-2 viikkoa.
LOAS:n tarjoamat asunnot suunnitellaan siten, että ne täyttäisivät nimenomaan opiskelijoiden tarpeet. Käytännölliset, monikäyttöiset, helppohoitoiset ja edulliset asunnot ovat LOAS:n ylpeys. Kalusteiden sekä materiaalien valinnassa on pyritty huomioimaan asukkaiden tarpeet.
LOAS tarjoaa asukkaidensa käyttöön ilmaisen internetyhteyden kiinteällä laajakaistalla. Energiatehokkuutta on pyritty viime vuosina parantamaan huomattavalla tavalla. Tästä on aiheutunut jonkin verran hinnannousua veden ja energian osalta, mutta toisaalta LOAS:n asuntojen vuokria on korotettu melko vähän. Tämä on ollut mahdollista, koska kulutus on vähentynyt määrätietoisen toiminnan avulla.

Kimppakämppä yksityiseltä voi olla hyvä vaihtoehto opiskelija-asunnolle – Communal home from a private rent giver can be a good choice for a student flat
Joissakin tapauksissa useamman huoneen vuokra-asunnon vuokraaminen yksityiseltä vuokranantajalta voi myös olla hyvä vaihtoehto etsiessäsi itsellesi asuntoa opintojen ajaksi. Etsiessäsi vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta, kannattaa tarkistaa esimerkiksi netissä toimivat suosituimmat vuokra-asuntosivustot. Osaan voit lisätä myös oman ilmoituksesi täysin ilmaiseksi.

Etsiessäsi asuntoa vapailta markkinoilta kimppakämpäksi, mieti miten voitte vakuuttaa vuokranantajan siitä, että pidätte asunnosta varmasti hyvää huolta? Onko teillä esimerkiksi suosittelijoita? Pystyttekö maksamaan vuokratakuun tai antamaan muunlaisen vakuuden? Kannattaa myös tarkkaan pohtia, millaisen asunnon tarvitsette. Sijaitseeko asunto riittävän lähellä kaikkien opiskelupaikkoja? Onko liikkuminen kätevää? Onko asunnossa riittävästi tilaa? Onko jokaiselle oma huone vai jaatteko huoneet? Mitä varusteita asunto sisältää? Kuuluuko esimerkiksi pyykinpesukone vuokraan vai onko talossa käytössä pesutupa? Miten aiotte maksaa vuokran? Onko asunnon vuokrataso normaali tai normaalia edullisempi? Täytyykö vuokran lisäksi maksaa erikseen vedestä ja sähköstä?
Kannattaa myös miettiä, miten asuminen järjestetään, jos joku vuokralaisista jättääkin esimerkiksi opintonsa kesken tai haluaakin muuttaa asunnosta pois. Riittääkö muiden vuokralaisten maksukyky tässä tapauksessa? Entä jos joku asukkaista jättää vuokransa maksamatta? Säilyykö kaveriporukassa sopu myös yhdessä asuttaessa? Miten kotityöt jaetaan? Miten päivittäiset ostokset jaetaan – ostaako jokainen omansa vai jaetaanko kulut tässäkin tapauksessa? Saako asunnossa käydä yövieraita tai pitää juhlia? Onko joku asukkaista muuttamassa lemmikkieläimen kanssa ja saako asunnossa yleensäkään pitää lemmikkieläimiä? Näistä ja monista muista asioista kannattaa keskustella huolellisesti ennen yhteiseen asuntoon muuttamista. Kimppakämpässä asuminen voi olla mielenkiintoista ja tapahtumarikasta aikaa, mutta epäonnistuessaan se voi olla myös täydellinen katastrofi.